Защо внимателно разпределеният график за тренировки във времето, съобразен с нашия циркаден ритъм,

...
Защо внимателно разпределеният график за тренировки във времето, съобразен с нашия циркаден ритъм,
Коментари Харесай

Защо е от значение времето, в което спортуваме?

Защо деликатно разпределеният график за тренировки във времето, съгласуван с нашия циркаден темп , може да ни помогне в постигането на по-добри резултати и натрупването на повече мощ, устойчивост и експедитивност? На този и други въпроси отговаря днес нашият гост-автор Страхил Иванов от .

Какво е циркадният темп?

Циркаден темп може да се назова всеки развой на повтаряща се всекидневно и подлежаща на акомодация биологическа интензивност. Те съществуват както при нас хората, по този начин и при животните, растенията, гъбите и даже при някои бактерии.

Биологичната интензивност с най-ясно изразен циркаден темп е нашият цикъл на заспиване и пробуждане. Представете си цикрадния темп като вътрешен биологичен „ часовник “, който споделя на тялото тъкмо по кое време да задейства избрани биологични системи.

Всъщност частта от мозъка, регулираща циркадните ритми при бозайниците (т.нар. супрахиазматично ядро – SCN), има вградени молекулярни „ осцилатори “   (осцилатор е система за генериране на от време на време повтарящи се във времето трептения ), които работят сходно на пейсмейкър със междинен темп от към 24 часа и 15 минути.

Затова и умерено можем да назовем супрахиазматичното ядро (SCN) нашия вътрешен биологичен часовник.

Той взаимодейства с всички съществени системи в тялото, в това число производството на хормони и централната нервна система, като всяка от тези системи си има собствен личен „ по-малък часовник “, само че тези периферни часовници са строго съгласувани с главния на SCN.

Казано с елементарни думи – нашият биологичен часовник споделя на системите в тялото ни какъв брой е часът и какво би трябвало да вършат в даден миг. Това влияе на тяхната интензивност и работливост, както и на цялостната им функционалност.

Нашето въздействие върху циркадния темп

Вече знаете, че SCN влияе на интензивността на другите системи в тялото и на процедура управлява протичането на циркадния темп. Но това вършим и ние самите със своите решения – преценяме по кое време да се храним, по кое време да спим, по кое време да станем от сън и така нататък

Затова, с цел да действа тялото ни пълноценно, биологичният ни часовник би трябвало да бъде сверен по отношение на характерното ни всекидневие. Той ще се сверява по отношение на навиците ни, само че и ние би трябвало да се нагаждаме по отношение на него.

 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР